ADEM KENAN

TaaPunaT

Sen bana bakma,
Ben senin baktığın yerde olurum..

27 Aralık, 2009

AVATAR


Uzun zamandır bir film hakkında bir şeyler yazmak istiyordum. Velakin uzun zamandır sinemadan uzak kaldığımdan ötürü yazamadım bir şeyler. Mastercard sloganıyla kandırılmamın ardından uzun süre sonra sinemada bir film izleme fırsatım oldu. Klasikçi birisi olarak nedense yeni filmlere önyargıyla bakmışımdır. Benim için bir filmde önemli olan kurgudur. Sırf gözlere hitap eden filmleri pek sevmemişimdir. O yüzden 2012 filminin içi boş bir film olduğunu düşünerek gitmedim. Recep İvedik serisinden bir farkı yoktur bu bağlamda. En sevdiği ilk 10 film arasında 12 Angry Man, The General gibi iki filmi yerleştirmiş birisinden de beklenmez herhalde. Uzun bir giriş oldu farkındayım ve mevzuya geçiyorum

Avatar görsel olarak harika bir filmdi evet. Efektler grafikler herşey harika. Görsellik adına herşey vardı kısaca. Üstüne üstük 3D olayı ile sizi sinema salonundan alıp filmin içine bile sokabiliyor. Ormanın içinde geziyormuşsunuz havası. Bunlar önemli şeyler tabi ki ama ya içerik?
Klasik bir hollywood filminin ötesine geçtiğini düşünmüyorum. Birileri mutasyona uğruyor, yada uzaylılar geliyor dünyanın sonu yaklaşıyor vs vs vs. İtici gelmiştir bu filmler. Avatar ortada kalmış bir film gibime geliyor bu noktada. Doğanın yok edilmesi, insanların para uğruna önüne geleni yok etmesi, gözünü kırpmadan kendi cinsinden olmayan herşeyi yakıp yıkmaya çalışması gibi düşünceler işlenmeye çalışılmış.Ama askıda kalmış bunlar. Kaç kişi sinemadan çıktığında bunları düşünmüştür? Paganizm kölesi bir toplum, mutasyona uğramış insanımsı yaratıklar, garip bir dünya ve absurd bir aşk hikayesi. Ve kurtarıcı kahraman; sakat bir asker. Klasik bir hikaye ama insanları filmi ütopik sanmasını sağlayan kurgu bu işte. Modern toplumların! ( batılı deniyor bunlara) kendinden farklıları görme biçimini yansıtıyor bu film. Amerikan savaş uçaklarına taş atan ıraklı bir vatandaşın hikayesinden farklı değil. Kurtarıcının bu noktada modern toplumdan! çıkması kaçınılamazdı bu filmde.
Ayrıca hep şu son saniyede birisinin çıkıp kötü karakteri öldürmesini anlayamıyorum. 5 dk önce kurtarsa nolcak sanki.
James Cameron harika bir yönetmen, ama iyi bir senarist bulması gerekiyor kendine.

1 yorum:

Sessizlik

Ve bir garip ademoğlu..

Etiketler

ORTAK

Etiketler

Kitaplar

  • Karıncalar
  • SEMERKAND
  • Kürk Mantolu Madonna
  • Veronika Ölmek İstiyor
  • Red Tent

Tiger

Tiger

Hakkımda

Fotoğrafım
Paramparça Aşklar ve Köpekler...